Streekinfo & activiteiten

Omgeving

Gelegen in het hart van de Provence, geniet Monteux (http://www.monteux.fr) van een buitengewoon bevoorrechte geografische ligging. Centraal in het betoverende land tussen Luberon en Ventoux is l'Eté Indien daarom een uitstekende uitvalsbasis om de streek te verkennen die wereldberoemd is om haar prachtige kleuren, spectaculaire natuur, pittoreske bergdorpjes en gastronomische geneugten.

Parc Spirou

NIEUW ! Opening 1 juni 2018
Parc Spirou opent zijn deuren aan de nabijgelegen Lac de Monteux (3km). Kleinschalig pretpark gebaseerd op de bekende Belgische stripfiguren. Meer info: http://www.parc-spirou.com

Wave Island

Sinds 1 mei 2016 Wave Island, waterpretpark eveneens aan Lac de Monteux (3km). Meer info: http://www.waveisland.fr

Lac de Beaulieu in Monteux!

Sinds mei ’13 is "Lac de Beaulieu" een Ecologisch natuurpark en één van de grootste kunstmatige meren van Zuid-Frankrijk, omgeven door wandelpaden en strand-accomodatie. Het meer biedt mogelijkheid op zwemmen en watersporten als surfen, zeilen en pedalo. Op wandelafstand van onze B& B! (Meer info: http://www.monteux.fr/je-decouvre/le-tourisme/le-lac-de-monteux).

Cultuur

Carpentras (5km): majestueuze hoofdstad van de Comtat Venaissin
Avignon (20km): de culturele hoofdstad van de Provence, stad van de Pausen en beroemd om zijn festivals en theaters
Orange (30km): Gallo-Romeinse overblijfselen
Saint-Rémy-de-Provence (35km): hoofdstad van de Alpilles met zijn Van Gogh-museum
Les Baux de Provence (45km): oude vestingstad in de Alpilles
Arles (45km): antiek amphitheater
Vaison-la-Romaine (30km): Romeins juweeltje en archeologische resten

Pittoreske dorpjes

Mooie en schilderachtige dorpjes in de nabije omgeving zijn Isle-sur-la-Sorgue (12km, klein Venetië met zijn zondagse antiekmarkt), Pernes-les-Fontaines (5km), Gordes (20km, abdij van Sénanque), Roussillon (25km, beroemd om zijn rode okerrotsen), Bonnieux, Lacoste, Sault (plateau met uitgestrekte lavendelvelden), Buis-les-Baronnies, Séguret … o.a. Gordes, Roussillon en Séguret staan op de lijst van 'mooiste dorpen van Frankrijk' en zijn opgenomen in het Unesco-werelderfgoed.

Wijn

Een oud spreekwoord zegt 'een dag zonder wijn is een dag zonder zon'. Daarvoor hoef je in de Vaucluse echter niet bang te zijn. Monteux ligt pal in het verlengde van de Route des Vins. In een straal van 20 km ontdek je ontelbare wijndorpjes als Gigondas, Vacqueyras, Beaumes de Venise, Chateauneuf-du-Pâpe en Séguret. De wijngaarden delen de appellations Côtes du Rhône en Côtes du Ventoux. Wijnliefhebbers zullen in vervoering raken in de vele wijnhuizen, wijnroutes, wijnmusea en tijdens de talrijke wijnfeesten.
In minder dan een uurtje rijden bereikt u ook de zandstranden van Sainte-Marie-de-la-Mer, de calanques in Cassis, Marseille, de Camargue, de Gorges de l'Ardèche enz ...

Natuur en wandelingen

Les Dentelles de Montmirail (klimmen tot 750m), Gorges de la Nesque (afdalen in kloven en grotten), Mont-Ventoux (1912m), Vallei van de Toulourenc

Markten

Zowat elk Provençaals dorp heeft zijn markt en staat bekend om zijn kleuren, geuren en zangerige accent … Niet te missen markten in de buurt zijn die van Carpentras (vrijdag), l’Isle-sur-la-Sorgue (zondag), Vaison-la-Romaine (dinsdag), Bédoin (maandag), Sault (woensdag) en Pernes-les-Fontaines (zaterdag).
(Zie ook: www.avignon-et-provence.com/marches-provence/marches-provence.htm)

Festivals

Het belangrijkste Festival d’Avignon wordt eind juli/begin augustus gehouden op een twintigtal locaties verspreid over de stad. In Orange worden in het Romeinse theater tijdens de zomer de Chorégies georganiseerd, één van de mooiste lyrische podia. Maar ook andere festivals staan steeds meer in de belangstelling zoals de Estivales (zomerfestival) van Carpentras.
(Zie ook: http://www.avignon-et-provence.com/navigation/fr/tourisme/festivals.htm)

Sport

Ter plaatse: verwarmd zwembad en pétanque. In de buurt: golfen (Fontaine de Vaucluse), kayak (Isle-sur-la Sorgue), tennis (Monteux), paardrijden (Monteux), vissen (Monteux), fietsen (Mont-Ventoux). (http://www.ville-monteux.fr)

Skiën

In de winter kan je op de Ventoux skiën op de Mont-Serein, noordzijde met 6 skipistes en Châlet Renard, de zuidzijde met 4 skipistes.
(http://www.stationdumontserein.com)